dimarts, 24 de maig de 2016

Visita a la Fatarella

Aquest dissabte a les 8 del matí quedem al Casal Cultural!!
Penseu que hem de caminar, aneu preparats. Porteu alguna gorra i alguna jaqueteta.


Vegeu-ne algunes fotos:

El dia 17 de setembre, dissabte, anirem a la Fatarella, una visita que farem amb el guiatge de l'escriptor Josep Gironès. 
Ens trobarem a les 10 del matí la benzinera de les Camposines.
Per començar anirem a veure el Memorial de les Camposines i l'ermita templera de Sant Bartomeu.
Arribarem a una finca de la partida de Canyerets, amb alguns elements de pedra en sec originals o ben reconstruïts.
Tot seguit ens desplaçarem a les restes del campament del XVè Exercit de la República, situat a la serra de la Fatarella, on veurem els espais on vivien alguns comandament i una part de la tropa.
Després, si hi ha temps, visitarem un espai recentment desermat que permet veure com estaven configurades les finques a partir de la utilització de la pedra en sec.
Havent dinat començarem pel carrer dels Molins, al capdamunt del qual s’hi veu una creu de terme que reprodueix les formes d’un bordó dels utilitzats pels pelegrins en la diada de Sant Francisco.
Després de comentar la utilitat i les característiques dels valls, un element natural disposat per a la defensa de la població en temps medievals, accedirem al nucli antic per un dels perxes típics i ens plantaren al davant d'un baix relleu que reprodueix un Crist dels denominats de quatre claus, únic al món.
A la plaça Major ens fixarem en l'església parroquial de Sant Andreu i en la Casa de la Vila. Entrarem a l'església per veure la seva estructura que culmina una airosa i esvelta coberta nervada.
Continuarem pel nucli antic i ens aturarem al davant de la pedra àuria que recorda les proporcions de l'arquitectura templera, i continuem fins Cal Sant, que fou seu de l'Orde dels Cavallers del Temple, on dedicarem especial atenció a la picaporta que reprodueix el temple de Salomó, a Jerusalem. Comentarem breument el llibre "L'arquitectura àuria dels templers. Terra Alta i Ribera d'Ebre".
Ens atansarem a la Capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia, per veure l'edifici per dintre i per fora.
A tocar de la Capella hi ha el cementiri vell, lloc on foren assassinades algunes de les víctimes dels Fets de la Fatarella del gener de 1937. 
De baixada passarem per l'antic barri jueu i si hi ha temps veurem un forn morú que encara funciona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada